Related image

Memanah adalah seni, amalan, atau kemahiran melepaskan panah dengan menggunakan sebuah bow, dari Latin arcus. Dari segi sejarah, memanah telah digunakan untuk memburu dan perang, manakala pada zaman moden, penggunaan utamanya adalah untuk sukan dan aktiviti rekreasi. Mari lihat filem-filem yang berkisarkan memanah samada filem memanah moden atau filem memanah lama!

 

1) War of the Arrows (2011)

Related image

Pengarah : Han Min Kim
Pelakon: Park Hae-il, Moon Chae-won, Kim Mu-yeol , Ryu Seung-ryong , Park Ki-woong,  Ryohei Otani, Kim Ku-taek, Lee Han-wi , Lee Geung-young

Ditetapkan semasa pencerobohan kedua Manchu di Korea, Nam Yi, pemanah terbaik di Korea, menentang Dinasti Qing untuk menyelamatkan adik perempuannya Ja In – yang diseret oleh orang-orang Manchu.

 

2) The Lord of The Rings : The Fellowship of The Ring (2001)Image result for lord of the rings

Pengarah : Peter Jackson
Pelakon:
Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Sean Astin, Cate Blanchett, John Rhys-Davies, Bernard Hill, Billy Boy, Dominic Monaghan, Orlando Bloom, Christopher Lee, Hugo Weaving

Seekor Hobbit yang lemah dari Shire dan lapan sahabat yang berangkat dalam perjalanan untuk memusnahkan sebuah cincin yang kuat dan menyelamatkan dunia dari Dark Lord Sauron.

 

3) The Adventures of Robin HoodRelated image

Pengarah : Michael Curtiz, William Keighley
Pelakon :  Errol Flynn, Olivia de Havilland, Basil Rathbone

Apabila Putera John dan Norman Lords mula menindas Saxon dalam ketiadaan Raja Richard, seorang penduduk Saxon berjuang sebagai pemimpin untuk membebaskan mereka.

 

4) The Hunger Games (2012)

Image result for hunger games poster

Pengarah : Gary Ross
Pelakon : Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth

Katniss Everdeen secara sukarela mengambil tempat adik perempuannya dalam Hunger Games : pertandingan televisyen di mana dua remaja dari setiap dua belas Daerah Panem dipilih secara rawak untuk bertarung hingga mati.

 

5) Dances with Wolves (1990)

Related image

Pengarah : Kevin Costner
Pelakon :  Kevin Costner, Mary McDonnell, Graham Greene

Seorang askar perang saudara membangun hubungan dengan sekumpulan orang Lakota India. Tertarik dengan kesederhanaan gaya hidup mereka, dia memilih untuk meninggalkan kehidupan terdahulu. Setelah melihatnya, mereka memberi nama Dances with Wolves. Tidak lama kemudian, dia adalah seorang ahli keluarga yang dialu-alukan dan jatuh cinta dengan seorang wanita kulit putih yang telah dibesarkan di suku kaum.

 

6) The Professionals (1966)

Related image

Pengarah :  Richard Brooks
Pelakon :  Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan

Seorang jutawan Texas yang sombong mengupah empat pengembara untuk menyelamatkan isterinya yang diculik dari penjahat Mexico yang terkenal.

 

7) Troy (2004)Image result for troy 2004

Pengarah : Wolfgang Petersen
Pelakon :  Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom

Epik ini menggambarkan pertarungan antara kerajaan kuno Troy dan Sparta. Semasa melawat Spartan King Menelaus, putera Trojan Paris jatuh cinta pada isteri Menelaus, Helen , dan membawanya kembali ke Troy. Saudara lelaki Menelaus, Raja Agamemnon , yang telah mengalahkan semua tentera di Yunani, menggunakan kekejaman saudaranya sebagai alasan untuk mengisytiharkan perang melawan Troy.

 

8) Brave (2012)Image result for brave

Pengarah :  Mark Andrews, Brenda Chapman
Suara Latar :  Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson

Merida, anak perempuan Raja Skotlandia Fergus dan Queen Elinor, adalah seorang pemanah mahir yang ingin mengukir jalan hidupnya sendiri. Perdebatannya terhadap tradisi lama menimbulkan kebencian terhadap para pemimpin Highland dan menyebabkan kekacauan di dalam kerajaan. Merida mencari bantuan daripada ahli sihir eksentrik, yang memberikan harapannya yang malang. Sekarang, Merida mesti menemui makna sebenar keberanian dan membatalkan sumpahan jahat sebelum terlambat.

 

9) The Flame and the Arrow (1950)

Related image

Pengarah : Jacques Tourneur
Pelakon : Burt Lancaster, Virginia Mayo, Robert Douglas

Dardo, seorang tokoh seperti Robin Hood, dan pengikutnya yang setia menggunakan kekalahan Rom di Lombardy Medieval sebagai ibu pejabat mereka ketika mereka melakukan pemberontakan terhadap penakluk Hessian mereka.

 

10) Gladiator (2000)

Related image

Pengarah :  Ridley Scott
Pelakon : Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen

Commodus memegang pangkat dan kuasa dari Maximus, salah seorang jeneral yang digemari oleh orang ramai dan ayahnya, Maharaja Marcus Aurelius, ahli falsafah yang hebat. Maximus kemudian diturunkan untuk bertarung hingga mati di arena gladiator.

 

11) The Last of the Mohicans (1992)Image result for the last of the mohicans

Pengarah : Michael Mann
Pelakon :  Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe, Russell Means

Ahli terakhir dari suku asli Amerika, Mohicans – Uncas, bapanya Chingachgook, dan saudara angkatnya, Hawkeye hidup dengan aman bersama penjajah Inggeris tetapi apabila anak-anak perempuan dari seorang kolonel British diculik oleh seorang peninjau yang kejam, Hawkeye dan Uncas mesti menyelamatkan mereka supaya tiada perselisihan sehingga boleh terjebak dengan Perang Perancis dan India.

 

12) Braveheart (1995)Image result for braveheart

Pengarah : Mel Gibson
Pelakon : Mel Gibson, Sophie Marceau, Patrick McGoohan

Apabila pengantin perempuannya dibunuh kerana dituduh menyerang seorang askar Inggeris yang cuba merogolnya, Sir William Wallace memulakan pemberontakan terhadap Raja Edward dari England.

13) Hanna (2011)

Related image

Pengarah :  Joe Wright
Pelakon : Saoirse Ronan, Cate Blanchett, Eric Bana

Seorang gadis berumur enam belas tahun yang dibesarkan oleh bapanya untuk menjadi pembunuh upahan yang sempurna dihantar ke misi di seluruh Eropah, dikesan oleh ejen perisik yang kejam.

 

14) Blade : Trinity (2004)Related image

Perang antara manusia dan Vampire terus berlanjut, tetapi harapan terbaik manusia, pejuang hibrida manusia-vampir Blade, telah dituduh untuk pembunuhan yang tak terhitung jumlahnya. Sekarang Blade mesti bersaing dengan pemburu vampire penyangak untuk menyelamatkan umat manusia

 

15) Hero (2002)Related image

Pengarah : Yimou Zhang
Pelakon : Jet Li, Tony Chiu-Wai Leung, Maggie Cheung

Seorang pegawai pertahanan, dipanggil oleh Raja Qin mengenai kejayaannya yang menumpaskan tiga pahlawan.

 

16) Kingdom of Heaven (2005)

Related image

Pengarah : Ridley Scott
Pelakon : Orlando Bloom, Eva Green, Liam Neeson

Balian daripada Ibelin bermenjelajah ke Jerusalem semasa Perang Salib abad ke-12, dan di sana dia mendapati dirinya sebagai penyelamat kota dan rakyatnya.

 

17) Robin Hood (2010)Related image

Pengarah : Ridley Scott
Pelakon :  Russell Crowe, Cate Blanchett, Matthew Macfadyen

Pada abad ke-12 England, Robin dan banduan para penduduk menghadapi korupsi di sebuah kampung dan memimpin pemberontakan menentang pemimpin yang selamanya akan mengubah keseimbangan kuasa dunia.

 

18) Avatar (2009)Image result for avatar 2009

Pengarah :  James Cameron
Pelakon : Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver

Sebuah marin paraplegic yang dihantar ke Pandora bulan untuk misi unik menjadi keliru antara mengikut perintah atau ingin melindungi dunia Pandora yang dia rasa adalah rumahnya.

 

19) The Thief of Baghdad (1940)

Image result for the thief of bagdad

Pengarah :  Ludwig Berger, Michael Powell
Pelakon :  Conrad Veidt, Sabu, June Duprez

Selepas ditipu dan dibuang keluar dari Baghdad oleh Jafar yang kejam, Raja Ahmed bergabung dengan pasukan pencuri yang bernama Abu untuk menuntut kembali takhta, bandar, dan Puteri yang dia suka.

 

20) Henry V (1989)

Related image

Pengarah : Kenneth Branagh
Pelakon :  Kenneth Branagh, Derek Jacobi, Simon Shepherd

Ketika Perang Seratus Tahun, raja muda Henry V dari England memulakan penaklukan Perancis pada tahun 1415.