Menjaga ibu bapa yang tua dan sakit bukan lah mudah. Tak sangka ya, banyak juga filem yang menyentuh tema ini. Menonton filem tentang merawat orang yang sakit bakal memupuk sifat empati dalam diri seseorang. Ia pasti membuat kita terharu, rasa ingin menitiskan air mata dan ingin mendalami perasaan sebagai watak-watak di dalam filem. Di sini, kami menyenaraikan lima filem tentang penjagaan dan keibubapaan terbaik yang menyerlahkan kekuatan dan kasih sayang yang berkembang ketika hidup mereka mengambil giliran bagi menghadapi cabaran yang tidak diduga.

1. Silver Lining Playbook (2012)

Merawat orang dewasa dengan penyakit mental.

Pat Solitano, Jr. (Bradley Cooper) dimasukkan ke hospital sakit mental untuk gangguan bipolar. Ibunya memutuskan untuk membawa anaknya pulang dari penasihat perubatan dan tanpa pengetahuan suaminya. Pasangan itu menghadapi kesukaran berurusan dengan penyakit mental anaknya, sehingga seorang gadis, Tiffany (Jennifer Lawrence), yang juga bertempur dengan penyakit mental (depresi), muncul dalam kehidupan Pat.

Walaupun tidak benar-benar realistik, filem ini menawarkan sekilas ke atas cabaran yang dihadapi oleh penjaga keluarga ketika merawat orang dewasa dengan masalah kesihatan mental. Ia juga menyatakan bahawa mempunyai strategi dan sistem sokongan sama ada bermanfaat dalam membantu pesakit yang mengalami penyakit mental.

Trailer:

2. Still Alice (2014)

Menjaga pasangan / ibu bapa dengan awal Alzheimer

Apabila profesor linguistik terkenal Alice Howland mula melupakan kata-katanya dan orang yang dikasihi, dunianya dengan cepat berputar dengan realiti yang keras: awal Alzheimer. Filem yang diadaptasi daripada novel yang diiktiraf oleh Lisa Genova 2007. Filem itu secara secara perlahan-lahan menunjukkan pertempuran Alice untuk menyembunyikan penyakit neurologinya dan mencari strategi bagimengatasi.

Pemenang anugerah yang menunjukkan prestasi tinggi iaitu Julianne Moore  dalam filem cuba menunjukkan penurunan pesakit kognitif , pengalaman penghidap penyakit  Alzheimer dan cabaran yang dihadapi pengasuh keluarga yang mesti ditangani setiap hari.

Trailer:

3. The Theory of Everything  (2014)

Merawat orang dewasa kurang upaya

Selepas pelajar astrofizik Universiti Cambridge, Stephen Hawking (Eddie Redmayne) didiagnosis dengan sklerosis lateral amyotrophic (ALS), yang juga dikenali sebagai penyakit Lou Gehrig, dia bertukar menjadi reseptif. Tetapi pelajar kesusasteraan Jane Wilde (Felicity Jones) jatuh cinta kepadanya dan memutuskan untuk berkahwin dengannya apabila dia mendapati Stephen hanya mempunyai dua tahun untuk hidup. Jane akhirnya melambatkan matlamatnya sendiri untuk menjadi penjaga sepenuh masa untuk Stephen.

Peranan Felicity Jones menunjukkan sisi emosional pengasuhan. Menguruskan rasa tanggungjawab pengasuh, tekanan dan keletihan mungkin sukar, tetapi penting bagi pengasuh untuk mengisi sebelum menjaga orang lain.

Trailer:

4. The Bell Diving dan Butterfly (2007)
Merawat pesakit strok

Drama sebuah filem itu adalah mengenai rekaan kehidupan Jean-Dominique Bauby dan semangatnya yang sangat kuat selepas strok yang besar menyebabkan dia lumpuh dengan terkunci di dalam sebuah sindrom. Tidak dapat bercakap, bekas ketua pengarang majalah “Elle” Perancis itu mengarang buku “The Diving Bell and the Butterfly” dengan bantuan teliti ucapannya dan ahli terapi bahasa yang membaca senarai surat dan Bauby yang mengedipkan kelopak mata kirinya untuk mengeja keluar perkataan.

Filem biografi menggambarkan bagaimana anak-anak Bauby, teman wanitanya / ibu anak-anaknya dan bekas isterinya semua datang bersama-sama untuk menanggungnya melalui kesusahan yang tidak dapat difikirkannya. Ia menunjukkan bahawa pengasuhan dan penjagaan mengambil tindakan yang penting di dalam kehidupan.

Trailer:

5. Life Itself (2014)
Merawat pesakit kanser

Pengkritik filem Pulitzer yang memenangi Hadiah iaitu Roger Ebert adalah salah seorang pengulas sosial dan filem yang paling terpuji sejarah dan model inspirasi hidup yang baik. Walaupun  kepala dan lehernya menghalangi Ebert daripada membuat ucapan , ahli sejarah dan pengarang terkenal itu tidak pernah kehilangan suaranya(tulisannya) yang mempengaruhi penontonnya yang pelbagai.

Berdasarkan sebuah memoir yang laris dijual Ebert iaitu  “Life Itself” ,dokumentari itu menggambarkan bagaimana untuk memerangi kanser dengan bantuan dari rangkaian keluarga dan rakan-rakan.

Trailer:

Berdasarkan sebuah artikel daripada seorang wartawan iaitu Beth Lueders yang telah memenangi anugerah yang telah mencatatkan cerita di hampir 20 negara. Beliau adalah pengarang, penulis dan penceramah yang sering melaporkan topik yang pelbagai, termasuk isu penuaan dan kesihatan untuk syarikat A.S. dan antarabangsa.

Rujukan: https://www.rightathome.net/blog/movies-about-caregiving