KUDA dan manusia sememangnya tidak dapat dipisahkan. Sejarah jalinan hubungan antara kedua-duanya tercetus sejak berkurun lamanya. Kuda digambarkan haiwan hebat. Peranannya dalam meluaskan empayar jajahan manusia dan sejarah penaklukan bukan sedikit. Selain digunakan sebagai alat tunggangan, kuda juga adalah haiwan yang bijak kerana boleh mengesan bahasa tubuh badan manusia atau bahasa isyarat, emosi dan fikiran manusia. Semua ini telah digambarkan di dalam 50 filem-filem hebat mengenai kuda di bawah!

1. War Horse

War Horse adalah filem yang memberi inspirasi pada 2011 mengenai ikatan antara lelaki dan kudanya. Kisah luar biasa ini menerangkan kekuatan cinta dan persahabatan semasa perang.

war-horse

2. Seabiscuit

Ditubuhkan pada zaman tekanan, Seabiscuit menceritakan kisah sebenar kuda lumba bersaiz kecil yang memberi inspirasi kepada negara.

Seabiscuit_ver2

3. The Man From Snowy River

The Man From Snowy River mengikuti Craig berusia 18 tahun, yang harus bekerja untuk mendapatkan ladang keluarganya kembali setelah kehilangan bapanya.

The-snowy-river

4. Spirit: Stallion of the Cimarron

Spirit: Stallion of the Cimarron menceritakan kisah kuda jantan liar (begitu liar, dia hanya boleh menjadi kartun) ketika ia melintasi sempadan barat.

Spirit-Stallion-of-the-Cimarron-poster-1020185162

5. National Velvet

National Velvet membintangi seorang muda Liz Taylor sebagai Velvet Brown, seorang pemain kuda muda yang memenangi kuda yang jatuh dalam loteri dan cuba menjadikannya juara.

national-velvet-movie-poster-1944-1020427506

6. The Black Stallion

Setelah bertahan dengan kapal karam yang telah meninggalkan Alec muda yang terkandas di sebuah pulau dengan kuda jantan Arab yang misterius, budak lelaki dan kuda terpaksa mencari tempat yang sama. The Black Stallion menceritakan kisah penyelamatan mereka dan ikatan yang mereka bentuk ketika mereka mempersiapkan diri untuk berlumba dengan kuda tercepat di negara ini.

Black_stallion_poster

7. Secretariat

2010 filem oleh Disney ini mengembalikan dominasi Big Red yang tiada tandingannya di litar lumba dan keinginan pemiliknya untuk membawanya ke sana.

secritariat-movie5

8. Champions

Bob Champion dan kudanya Aldaniti mengatasi banyak halangan dalam filem 1981 ini, berdasarkan kisah yang benar.

champions-movie10

9. Hidalgo

Hidalgo menceritakan kiriman kurungan Pony Express dan kudanya, Hidalgo, yang bersama-sama mengembara ke Arabia untuk bersaing dalam perlumbaan kuda lagenda.

Hidalgo_film

10. Shergar

Berdasarkan kisah sebenar, kuda-kuda Ireland diculik oleh Tentera Republikan Ireland, yang tidak menyentuh memo itu: “Keep the horses out of this.” atau terjemahannya, “Jauhkan kuda dari ini.”

Shergar_R1-[cdcovers_cc]-front

11. Dreamer: Inspired By A True Story

Dibintangi Dakota Fanning, Dreamer menceritakan kisah gadis kecil yang gila dan misinya untuk memulihkan kuda yang cedera.

dreamer

12. The Horse Whisperer

The Horse Whisperer adalah filem tentang seorang jurulatih kuda kacak (Robert Redford) yang membantu seorang gadis muda (Scarlett Johansson) dan kudanya di jalan untuk pemulihan selepas trauma akibat kemalangan menunggang kuda.

Horse_whisperer

13. The Derby Stallion

Dibintangi Zac Efron yang masih muda, The Derby Stallion meneroka ikatan antara bekas jurulatih dan budak lelaki berusia 15 tahun yang bertentangan dengan semangat untuk berkuda.

The_Derby_Stallion_Poster

14. All Roads Lead Home

All Roads Lead Home mendekati kehidupan yang mengubah hubungan antara seorang gadis, kuda, dan anjing (aka Holy Trinity) berikutan kemalangan tragis.

220px-AllRoadsLeadHomePoster001

15. Horse Sense

Horse Sense menceritakan kisah dua orang sepupu dan pengembaraan mereka selama sebulan di ladang keluarga.

Horse_Sense_film

16. Virginia’s Run

Berikutan kematian ibunya dalam kemalangan menunggang kuda, seorang gadis remaja mengambil berat anak kuda ibunya.

virginias-run

17. A Horse For Danny

Kisah yang dibuat untuk TV iaitu kisah seorang gadis muda yang mencari kuda yang menang untuk pakciknya iaitu kuda-pelatihnya.

20024L

18. Running Free

Running Free adalah kisah seekor anak jantan Arab yang dilahirkan sebagai perhambaan semasa Perang Dunia Pertama dan usaha seorang lelaki untuk membebaskannya.

220px-Running_Free_(2000_movie_poster)

19. Black Beauty

Mengambil tempat di England pada tahun 1870, Black Beauty adalah kuda jantan yang melaui cabaran hidup dalam keluarga ini.

Black_Beauty,_a_1994_film

20. Flicka

Dibintangi Tim McGraw, Flicka adalah tentang ujian gadis muda untuk menjinakkan kuda mustang liar sendiri, sambil membuktikan kepada bapanya bahawa dia mempunyai apa yang diperlukan untuk mengambil alih ladang keluarga.

Flicka

21. The Horsemasters

The Horsemasters mengikuti sekumpulan pelajar kerana mereka bekerja dengan gigih untuk mendapatkan sijil penting Persatuan Kuda British. Perkara-perkara ini tidak hanya diberikan sebagai pesta parti.

54eb396dd3e3367868da6ce602c0086d

22. The Horse in the Gray Flannel Suit

Meneroka pencarian untuk tujuan dalam dunia perniagaan yang dikuasai,The Horse in the Gray Flannel berkisar seorang ahli perniagaan dan penggunaan / eksploitasi kuda anak perempuannya untuk memasarkan dan mempromosikan ubat perut.

the-horse-in-the-gray-flannel-suit-movie-poster-1969-1020243125

23. Phar Lap

Kisah sebenar yang luar biasa, Phar Lap adalah kuda lumba Australia yang sangat disayangi pada tahun 1930-an. Filem itu meneroka kehidupannya yang berjaya dan dramatik ketika ia berlumba dalam acara di seluruh Eropah dan di Amerika Syarikat.

Pharlap-move-poster

24. Something to Talk About

Filem 1995 yang dibintangi oleh Julia Roberts dan Dennis Quaid diikuti Grace (Roberts), anak perempuan seorang penternak kuda (Robert Duvall), selepas dia mendapati suaminya mempunyai hubungan sulit.

something-to-talk

25. Ladyhawke

Filem yang indah ini ditetapkan pada zaman pertengahan Perancis dan merupakan kegemaran ramai peminat kuda dan fantasi, tetapi bukan orang yang skema. Tidak.

Ladyhawke-1985-movie-poster

26. The Electric Horseman

Seorang bekas koboi rodeo diupah untuk menjadi jurucakap syarikat bijirin di Las Vegas tetapi melarikan diri dengan kostum pada kuda elektrik dalam pengembaraan romantik 1979 yang dibintangi oleh Robert Redford dan Jane Fonda. Masuk akal tak?

The_Electric_Horseman_film_poster

27. A Day At The Races

A Day At The Races ialah kisah Marx Brothers yang mengambil seorang doktor haiwan yang menyamar sebagai doktor perubatan, seorang pemilik kuda lumba, dan seorang kuda lumba yang salah, yang bersama-sama, mecuba mengekalkan sanitarium terbuka.

A-Day-At-The-Races

28. Miracle of the White Stallions

Jenderal George Patton dan Angkatan Tentera A.S. yang terkenal dengan menyelamatkan Lipizan Stallions Sekolah Menunggang Sepanyol dari bahaya Perang Dunia Kedua.

Miracle-of-the-White-Stallions

29. Into the West

Dua kanak-kanak lelaki miskin di Dublin pergi ke pengembaraan epik apabila mereka mengikuti kuda putih yang misterius ke Connemara.

Into-the-West

30. Casey’s Shadow

Seorang budak lelaki dan bapanya membesarkan anak kuda dan melatihnya ke All American Quarter Horse Futurity.

Caseys-Shadow

31. All the Pretty Horses

Berdasarkan novel kacak oleh Cormac McCarthy, semuanya dibintangi Pretty Horses Matt Damon sebagai Texas Rancher dalam perjalanan yang sengit ke Mexico berikutan kematian bapanya.

All-the-Pretty-Horses

32. Let It Ride

Selepas seorang pemandu teksi belajar tentang perlumbaan kuda yang hendak diperbaikinya, dia telah menang besar. Mengabaikan nasihat orang-orang di sekelilingnya, dia memutuskan untuk bertaruh semula kuda yang bernama Hot kepada Trot. Apa masalah yang boleh berlaku?

Let_It_Ride_(film)

33. Wild Hearts Can’t Be Broken

Wild Hearts Can’t Be Broken adalah kisah pelarian remaja semasa tertekan bekerja sebagai pekerja kandang kuda, yang dikerah untuk menyelam bersama-sama dengan kuda, walaupun dia hanya ingin menjadi seorang gadis penyelam sahaja.

Wild-Hearts-Cant-Be-Broken

34. Moondance Alexander

Apabila seorang remaja telah menjumpai seekor kuda padi pinto yang hilang, ia mengembalikan kuda itu kepada pemiliknya. Tetapi dia juga telah meyakinkan bahawa kuda itu berpotensi menjadi pelumba juara. Lantas dia meminta pemiliknya melatihnya dan kuda untuk Bow Valley Classic.

Moondance-Alexander

35. Ruffian

Kisah sebenar lagenda anak kuda betina, Ruffian, dari zaman kebangkitannya sebagai bintang di tahun 1970-an, sehinggalah zaman kejatuhan tragisnya di litar lumba.

220px-RuffianDVD

36. Two Bits and Pepper

Apabila dua orang gadis diculik untuk tebusan, kuda mereka, Two Bits dan Pepper, merancang untuk menyelamatkan mereka. Bukan berdasarkan kisah sebenar.

Two-Bits-and-Pepper

37. Saving Winston

Seorang remaja yang bermasalah mendapati seekor kuda yang bermasalah dan kedua-duanya memulakan jalan menuju penebusan.

Saving-Winston

38. The Silver Brumby

Seorang ibu memberitahu anaknya sebuah cerita tentang Putera Brumbies, yang merupakan kuda liar di Australia. Brumby sepatutnya mencari tempat kembalinya, tetapi diancam oleh seorang lelaki yang cuba menangkap dan menjinakkannya.

The-Silver-Brumby

39. The Long Shot

Seorang wanita dan anak perempuannya berpindah ke Colorado selepas meninggalkan suaminya. Beliau mendapati keamanan dan penyembuhan (dan mungkin sedikit cinta) ketika bekerja di ladang kuda dan akhirnya memasukkan kudanya ke dalam pertandingan lompat pagar.

The-Long-Shot

40. Misty

Dua orang adik beradik memberi kuda liarnya bernama The Phantom. Terperangkap dalam pusingan tahunan bandar untuk mengetepikan kumpulan itu, adik-beradik mesti melampaui semua orang. The Phantom mempunyai kejutan untuk anak-anak: anak lelaki bernama Misty. Ujian paterniti belum selesai.

Misty

41. Racing Stripes

Seekor zebra menganggap dia seekor kuda lumba dalam komedi yang menarik ini. Dengan bantuan seorang gadis remaja, dia bekerja untuk memenuhi mimpi perlumbaannya dan menerima dirinya untuk siapa dia sebenarnya.

Racing-Stripes

42. In Pursuit of Honor

In Pursuit of Honor menceritakan kisah United States Cavalry detasmen yang menentang perintah dengan menolak menyembelih kuda-kudanya.

In-Pursuit-of-Honor

43. The Horse Boy

The Horse Boy adalah dokumentari inspirasi berdasarkan autobiografi perjalanan ayah untuk membantu anak autistiknya.

book-cover-US-border_324x484

44. Dark Horse

Dark Horse adalah filem tahun 1992 tentang perkhidmatan komuniti yang diperlukan remaja di sebuah kandang tempatan. Ketika serangan tragedi berlaku, gadis itu belajar lebih banyak tentang kekuatan dan keberanian daripada sebelumnya.

Dark-Horse

45. Tonka

Sebuah filem 1958 Walt Disney Western, Tonka adalah kuda berkuda AS yang selamat daripada Pertempuran Little Big Horn.

Tonka (1958)

46. It Ain’t Hay

Selepas memberikan gula-gula kuda dan secara tidak sengaja membunuhnya, Abbott dan Costello berhasrat untuk membuat perubahan dalam komedi tahun 1943 ini.

It-Aint-Hay

47. Boots Malone

Filem 1952 ini mengetengahkan keadaan hidup lasak. Boots Malone mengikuti kisah seorang ejen yang telah jatuh pada masa sukar selepas joki bintangnya terbunuh.

220px-Boots_Malone_FilmPoster

48. The Killing

Berpusat di sekeliling litar perlumbaan dan pembunuhan kuda lumba, filem hitam dan putih filem ini begitu cerah dan berani.

o-grande-golpe-the-killing-1956

49. Wall of Noise

Wall of Noise adalah drama pacuan kuda tahun 1963 tentang seorang jurulatih kuda yang dihormati, yang menjadi pemilik kuda pacuan dengan bantuan isteri pemilik kuda yang diabaikan. Filem ini meneroka kekuatan cinta, kekayaan dan dedikasi.

wall-of-noise-movie-poster

50. The Rocking Horse Winner

Filem fantasi tahun 1949 mengisahkan seorang budak lelaki yang mampu meramalkan pemenang perlumbaan kuda secara tepat dengan menggoyang-goyangkan kuda goyangnya sendiri.

The-Rocking-Horse-Winner