Setelah bertahun-tahun, Hollywood dan dunia Islam mempunyai beberapa komplikasi mengenai filem tertentu yang mencemarkan imej orang Islam dan Islam. Filem seperti Sinbad dan Lawrence of Arabia sering menggambarkan stereotaip bahawa semua orang Arab adalah ganas. Di dunia di mana filem ditonton lebih banyak daripada buku yang dibaca, imej yang mereka serahkan menjadi lebih penting. Berikut ini adalah senarai filem Hollywood yang positif berkenaan dengan orang muslim, menawarkan solusi yang terbaik pada imej muslim dan orang Arab.

 

  • THE MESSAGE (1976)

Image result for the message 1976

Ini adalah filem Islam yang paling berpengaruh sepanjang zaman dan merupakan sebuah filem yang dapat mengubah pandangan tentang islam secara tidak formal.

Dibintangi pelakon Hollywood, Anthony Quinn dan Irene Papas, filem Islam ini sendiri menggambarkan beberapa bahagian kehidupan Nabi (p.b.u.h) dan penyebaran awal Islam serta menyentuh kehidupan tokoh-tokoh besar dalam sejarah Islam seperti seorang bekas hamba dan orang pertama muezzin, Billal, Ammar dan ibu bapanya, Summayah dan Yassir dan lebih lagi. Filem ini dihasilkan dua kali, pada mulanya dalam bahasa Inggeris, kemudian dalam bahasa Arab dengan pelakon yang berbeza.

Anda juga tidak dapat melihat apa-apa penggambaran Nabi (SAW) sendiri, kerana perbuatan seperti itu tidak dibenarkan dalam Islam.

Walaupun pengeluaran mungkin kurang berbanding dengan filem-filem bajet yang besar seperti Lawrence of Arabia dan padang pasir Singa, filem ini berada di puncak senarai kami berdasarkan pandangan mendalam mengenai kehidupan nabi dan para pengikutnya.

 

  • THE LION OF THE DESERT (1980)

Related image

Ini menceritakan tentang kehidupan Omar Mukhtar, revolusi besar abad ke-20 Libya, yang dilakonkan oleh Anthony Quinn dan Irene Papas. Filem ini memberi tumpuan kepada percubaan Libya untuk menyingkirkan penjajah Itali mereka dan perang yang berlaku. Di dalam diri Mukhtar, kita dapat melihat kehidupan yang beretika yang tidak menjejaskan moral atau belas kasihannya apabila cuba mencapai matlamatnya.

 

  • MALCOLM X (1992)Related image

Diarah oleh Spike Lee, biopik ini menjangkau kehidupan pemimpin hak sivil yang hebat, Malcolm X. Memberi kita sekilas ke zaman kanak-kanaknya yang telah hancur kerana pembunuhan Ayahnya di tangan para supremacists, juga tahun-tahun beliau menjadi seorang penceroboh, pencuri, pengambilan dadah, “Detroit Red”, serta masa beliau dalam penjara dan akhirnya bergabung dengan bangsa Islam. Cerita kehidupan Malcolm harus diketahui oleh semua; komitmennya untuk mendedahkan dan mempromosikan kebenaran adalah sebuah inspirasi.

 

  • ALI (2001)Related image

Filem ini membawa kita ke perlawanan pertaman Muhammad Ali (seorang pengusti muslim yang handal) dengan Sonny Liston, melalui pertempurannya dengan sistem perundangan A.S.  untuk Vietnam. Filem ini menunjukkan Ali yang berusaha dengan terbaik, mempertaruhkan kerjaya dan warisannya apabila enggan berperang untuk AS “melawan orang miskin lain”.

 

  • KINGDOM OF HEAVEN (2001)

Image result for kingdom of heavenMasih dalam kesedihan atas kematian isterinya, Balian (Orlando Bloom) tukang besi kampung mengikuti ayahnya, Baron Godfrey (Liam Neeson), sebagai tentera salib semasa perjalanannya ke Jerusalem. Selepas perjalanan yang berbahaya, lelaki muda yang gagah berani masuk ke dalam kumpulan Raja Baldwin IV (Edward Norton) yang mempunyai penyakit kusta dan tidak ingin berperang melawan kaum muslimin. Namun seorang pengkhianat, Guy de Lusignan (Marton Csokas) telah isytiharkan perang dengan muslimin maka mereka akan bertempur dengan Saladin (Sean Connery) – ketua kaum muslim

Walaupun Saladin tidak ditunjukkan dengan kerap , peranan sokongan, kepentingannya dalam filem itu masih relevan dan filem itu masih menyediakan beberapa peluang untuk mempamerkan kecerdasan, belas kasihan, dan keadilan pemimpin islam yang hebat.

 

  • AMERICAN EAST (2008)Image result for american east movie

Filem ini menunjukkan dengan lebih dekat tentang beberapa masalah umat Islam di A.S. pada masa kini. Peperangan antara persatuan Arab dan Persatuan Yahudi Amerika, di samping perbezaan antara pendatang Arab dengan anak-anak mereka yang dilahirkan di Amerika, yang menetapkan platform untuk melihat perubahan dalam kehidupan orang-orang Muslim Amerika berikutan serangan 9/11.