Mempunyai penyakit kronik adalah merupakan pengalaman yang sangat traumatik dan menjadi penjaga seseorang dalam kedudukan ini boleh menjadi sukar dan bermain dengan pelbagai emosi. Dalam keadaan ini,  sangat penting untuk kita melihat gambaran sebagai orang yang mempunyai penyakit dan bagaimana ia mempengaruhi kehidupan mereka dan orang tersayang di panggung wayang itu sendiri. Di bawah ini, saya telah menyusun satu senarai filem-filem baru ini yang menyinari cahaya kepada pesakit dan penjaga mereka dengan cara yang menyentuh perasaan dan menyayat hati penonton.

1. Still Alice

Still Alice (2015) adalah filem yang menyentuh mengenai seorang profesor linguistik terkenal, Alice Howland, yang telah didiagnosis dengan Penyakit Alzheimer Awal . Perjalanan hidupnya yang  mula kehilangan kata-kata dan ingatan  berkaitan mereka yang pernah disayanginya. Alice tidak bersendirian dalam perjuangannya, tetapi bersama keluarganya ( tiga anaknya yang telah dewasa dan suaminya ) menolong Alice mengahadapi sakit kepala yang bersangatan. Merekaj uga mengingatkannya bahawa dia mempunyai bantuan daripada keluarganya sepanjang melalui penyakit itu. Ia adalah kisah teladan dalam berurusan dengan Alzheimer dan bagaimana penjaga Alzheimer dapat membantu dengan memberikan sokongan dan kasih sayang.

Trailer:

 

2. The Fault in Our Stars

The Fault in Our Stars(2014) adalah movie daripada buku ke filem yang berkaitan drama dua orang remaja, Hazel dan Augustus. Hazel mempunyai kanser dan Augustus mempunyai kaki prostetik(kaki tiruan). Melalui penyakit mereka, mereka mula mengenali, mendapat kekuatan dan cinta di antara satu sama lain. Ia adalah filem yang membuatkan kita tidak keruan untuk mengetahui kisah selanjutnya. Kisah  yang secara tepat menggambarkan mengapa mereka suka hidup dalam keadaan ini dan apa yang diperlukan untuk menjalani kehidupan setiap hari .

Trailer:

 

3. Reign Over Me 

Reign Over Me(2007) mengisahkan seorang lelaki yang bernama Charlie Fineman yang mengalami PTSD (Post Traumatic Stress Disorder) setelah kehilangan keluarganya dalam serangan 9/11. Dia mula melepaskan segala-galanya dan  kehidupannya jatuh merosot . Rakan karibnya yang lama, Johnson, hadir ke dalam hidupnya secara kebetulan. Melalui persahabatan, keazaman, dan pengambilan ahli terapi, Johnson membantu Charlie keluar daripada pengasingan yaang kelam dan mengubah hidupnya menjadi bahagia .

Trailer:

4. Silver Linings Playbook

Silver Linings Playbook(2012) ialah sebuah filem yang mengisahkan seorang lelaki bernama Pat Solitano, watak utama, diperintahkan untuk berpindah untuk tinggal bersama ibu bapa selepas mengalami satu insiden yang lepas dan didiagnosis dengan gangguan Bi-Polar. Pat cuba mengatasi masalahnya, dan orang disekeliling menyedari kesan penyakit itu. Pat juga berakhir dengan hubungan pelik dengan Tiffany, yang juga mengalami kemurungan. Bersama-sama, mereka mencari kebahagiaan, keseronokan  dan tempat untuk melepaskan beban daripada keadaan dan penyakit yang mereka hadapi.

Trailer:

 

5. A Separation

A separation(2011) ialah sebuah filem yang mengisahkan tentang sepasang suami isteri yang berhadapan dengan banyak cabaran dalam membuat keputusan mereka  untuk menyediakan kehidupan baru yang lebih baik. Hubungan mereka juga diuji  ketika menjaga ibu bapa yang  yang menderita penyakit Alzheimer.

Trailer:

 

6. Ocean Heaven

Ocean Heaven ialah sebuah filem yang mengisahkan mengenai cinta tanpa syarat. Seorang bapa yang menghidap sebuah sakit berusaha untuk membantu anaknya  yang autistik mempelajari keperluan hidupnya sendiri. Filem ini memberikan penghargaan kepada ibu bapa yang tercinta. Kerana mereka sanggup berkorban   dan mereka sanggup memberikan sokongan dan bimbingan kepada anak-anak tidak kira keadaan mereka bagaimana sekalipun.

Trailer:

 

7. The Diving Bell and the Butterfly

The diving bell and the butterfly(2007) sebuah filem yang meriwayatkan hidup seorang wartawan yang ditinggalkan kerana lumpuh di semua bahagian badan kecuali mata kirinya, setelah mengalami stroke besar-besaran. Selain daripada terkunci daripada sindrome ini, dia juga mempunyai masalah percakapan . Melalui ini, bekas kekasihnya, kekasih baru / ibu kepada anak-anaknya, dan keluarga, semuanya datang bersama untuk membantunya menghadapi penyakitnya. Ini adalah filem yang menerangkan pemikiran dalaman bagi mereka yang menghadapi sesebuah penyakit dan bagaimana keluarga dapat membantu orang yang mereka sayangi .

Trailer:

8. 50/50

50/50(2011) adalah sebuah filem yang  mengambil pendekatan yang berbeza untuk kanser dengan mengambil pendekatan komedi  bagi menangani penyakit ini. Adam, watak utama, dengan bantuan sahabat, ibu dan terapisnya mengetahui apa yang paling bermakna baginya dalam masa yang singkat.

Trailer:

 

9. Matching Jack

Matching Jack(2010) . Walaupun cerita ini tidak baru, apa yang menyelamatkan filem ini adalah pelakonnya. Ia mengikuti jalan cerita kehidupan Marissa iaitu  ibu kepada seorang anak yang mengidap penyakit leukimia. Dalam pencariannya untuk mencari rawatan yang sesuai untuk pembedahan anaknya, Jack, dia memperolehi cinta dan kebahagiaan dalam cara yang tidak dijangka.

Trailer:

 

Walaupun kadang-kadang terdapat keraguan dan ketidakpastian dalam cara penjagaan, melihat gambaran  dalam filem ini adalah cara terbaik untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit atau keadaan yang dihadapi mereka. Betapa pentingnya memberi perhatian kepada orang dalam situasi ini dan menawarkan sokongan, bimbingan, dan pemahaman kepada mereka yang memerlukannya. Sebagaimana pepatah Hollywood yang mengatakan: Anda tidak bersendirian.

Rujukan:

9 touching films about illnesses