Image result for kucing wallpaperKini filem berkaitan kucing semakin berleluasa kerana kucing merupakan spesis haiwan yang disayangi oleh pelbagai lapisan masyarakat.

Kucing ialah mamalia karnivor kecil daripada subspesis Felis silvestris catus. Ia ialah keturunan kucing liar Afrika, Felis silvestris lybica dan barangkali telah dijinakkan 3,500 tahun dahulu di zaman Mesir purba di mana ia digunakan untuk menjaga simpanan bijirin daripada tikus dan roden yang lain. Hari ini, kucing merupakan salah satu binatang belaan rumah yang paling terkenal di dunia.

Ingin mencari filem-filem berkaitan kucing untuk tontonan bersama keluarga pada hari-hari cuti? Di sini merupakan senarai filem berkaitan kucing yang sesuai untuk seisi keluarga!

 

 • Homeward Bound: The Incredible Journey (1993)Image result for Homeward Bound: The Incredible Journey (1993)

Siapa kata kucing dan anjing tidak dapat bersama? Disney mengeluarkan filem berkaitan kucing dan anjing pada tahun 1963.Berdasarkan novel Sheila Burnford ini mengikuti pengembaraan kucing Himalaya Sassy, anjing bulldog Pup Chance dan Golden Retriever Shadow di seluruh kawasan berbatu. Pemiliknya telah pergi bercuti ke San Francisco dan meninggalkan haiwan peliharaannya di tempat kawannya tetapi mereka mengesyaki mereka telah ditinggalkan dan memulakan perjalanan berbahaya untuk bersatu semula dengan tuan yang tersayang.

 

 • Garfield (2004)

  Related image

Berdasarkan komik popular, filem ini tentang kucing besar, malas dan bijak yang dimiliki oleh Jon Arbuckle yang malang. Rakan lain Jon, Odie, adalah anjing yang baik namun sering mengganggu Garfield. Apabila kucing oren ini mula bosan dengan Odie, dia telah rancang satu cara untuk menyingkirkan anjing. Walau bagaimanapun, selepas Garfield mempunyai perubahan hati mengenai Odie, dia mesti mencari jalan untuk mendapatkan kembali kawan kesayangannya.

 

 • Garfield : A Tail of Two Kitties (2006)Image result for garfield 2004

Garfield mengikuti Jon ke England dan menerima rawatan seperti raja selepas dirinya yang menyerupai seekor kucing pewaris istana besar tertukar dengan pewaris sebenar. Walau bagaimanapun, Garfield memerlukan semua sembilan nyawanya untuk menghancurkan pelan jahat Lord Dargis, yang mahu menjadikan istana itu menjadi resort.

 

 • The Cat Returns (2002)Related image

The Cat Returns adalah filem animasi di bawah Studio Ghibli mengenai seorang gadis pemalu bernama Haru yang boleh bercakap dengan kucing. Apabila Haru menyelamatkan kucing biru gelap ketika hampir terkena sebuah kereta, dia terikat dengan muslihat dalam Kerajaan Kucing. Baron, seekor kucing datang menyelamatkan Haru. Filem berkaitan kucing di dunianya tersendiri amat mencuit hati terutama kepada kanak-kanak!

 

 • Kedi (2016)Image result for kedi

Beratus-ratus ribu kucing telah menjelajah metropolis Istanbul secara bebas selama beribu-ribu tahun, mengembara masuk dan keluar dari kehidupan orang ramai, memberi kesan kepada mereka dengan cara hanya haiwan yang hidup di antara dunia liar dan yang dapat dijinakkan. Kucing dan anak kucing membawa kegembiraan dan tujuan mereka yang mereka pilih, memberi orang peluang untuk merefleksikan kehidupan dan tempat mereka.. Di Istanbul, kucing adalah cermin untuk diri kita sendiri.

 

 • Puss in Boots (2011)Related image

Sebelum menemui Shrek, Puss in Boots menjadi seorang pahlawan kerana menyelamatkan seorang wanita dari lembu jantan. Kucing itu melarikan diri di luar bandar kerana disyaki rompakan bank, walaupun penjahat sebenar adalah rakan Puss, Humpty Dumpty. Walaupun masih ada permusuhan di antara mereka, Kucing dan Humpty berkumpul semula untuk mencuri angsa yang meletakkan telur emas.

 

 • Bolt (2008)Image result for bolt

Seekor anjing yang terkenal,Bolt dipenuhi dengan bahaya dan kuasa-kuasa yang mengaggumkan sehingga kamera berhenti bergolek. Bolt tidak tahu bahawa sedang di dalam rancangan TV sehingga dia fikir kuasa luar biasanya adalah benar. Apabila Bolt secara tidak sengaja dihantar dari stesen kereta api Hollywoodnya ke jalan-jalan di New York, dia memulakan pengembaraannya yang paling menakjubkan: Bersenjata hanya dengan khayalannya dan diiringi oleh kucing dan hamster, dia berusaha untuk mencari pemiliknya, Penny.

 

 • Samurai Cat (2014)Related image

Kyutaro, seorang samurai terkenal, diupah oleh geng pencinta anjing untuk membunuh kucing yang disayangi oleh geng pencinta kucing. Apabila dia melihat kucing comel itu, dia tidak boleh membunuhnya dan menjadi seorang yang menyayangi kucing sehingga menaikkan kemarahan kedua-dua kumpulan.

 

 • The Aristocats (1970)Image result for the aristocats

Apabila penyanyi opera yang telah bersara meninggalkan warisannya kepada kucingnya, Duchess, dan tiga anak kucing, seorang pembantu wanita itu memberi pil tidur kepada kucing itu dan meninggalkannya di desa untuk mewarisi kekayaan itu sendiri. Hilang di wilayah yang tidak dikenali, Duchess dan anak kucing bertemu Thomas O’Malley, kucing jalanan yang bersedia untuk membantu mereka pulang ke rumah mereka di Paris.

 

 • Alice in Wonderland (2010)Image result for alice in wonderland 2010

Seorang budak perempuan melawat tempat ajaib Underland pada satu ketika dahulu, Alice Kingsleigh kini menjadi remaja namun dia lupa akan tempat itu – kecuali dalam mimpinya. Kehidupannya berubah apabila dia menghadiri sebuah pesta untuk tunangnya dan dirinya sendiri dan menjumpai arnab putih. Alice mengikut arnab itu dan jatuh ke dalam lubang yang dalam. Alice bertermu semula dengan rakan-rakannya, Mad Hatter, Cheshire Cat dan lain-lain, Alice mengetahui ia adalah takdirnya untuk mengakhiri pemerintahan Permaisuri Merah.

 • Gou-Gou The Cat (2008)

Related image

Hidup Asako, seorang pelukis buku komik pada usia empat puluhan, menjadi gelap oleh kematian kucing kegemarannya, Ca Va, yang menemaninya selama lebih dari 15 tahun. Asako telah ditemani oleh Naomi untuk menjaganya dengan penuh perhatian. Naomi adalah seorang wanita muda pada usia awal dua puluhan, yang mempunyai kebimbangan beliau tentang cinta dan masa depan. Kemudian suatu hari, Asako bertemu kucing baru, Gou-gou, yang membawa kegembiraan dan daya hidup baru kepada hidupnya.

 

 • That Darn Cat! (1965)Image result for That Darn Cat! (1965)

Dua beradik perempuan Randall, Patti dan Ingrid, tidak pernah mempunyai masa yang membosankan, terima kasih kepada D.C, kucing Siam bermasalah. Ketika D.C. mengembara ke sebuah apartmen di mana seorang juruwang bank Margaret Miller sedang diculik. Miller menulis “tolong” pada jalur jam tangannya dan melekatkannya pada kucing itu. Setelah melihat mesej itu, Patti dan Ingrid menghubungi FBI, dan kemudian agen Zeke Kelso berada di sana untuk menyiasat.

 

 • Neno Nanka Yondemo Konai (2016)

Related image

Mitsuo adalah seorang peninju yang suka anjing tetapi akhirnya mengawasi dua kucing yang menyelamatkan saudaranya.

 

 • The Voices (2014)Related image

Seorang pekerja kilang Jerry Hickfang mesti memutuskan sama ada untuk mendengar kucingnya yang bercakap untuk menjadi pembunuh, atau mengikuti nasihat anjingnya untuk terus berusaha bersikap normal.

 

 • A Cat In Paris (2010)

Related image

Seorang gadis, trauma dengan kematian ayahnya, mengikuti kucing haiwan kesayangannya di atas bumbung-bumbung Paris dan mendapati bahawa haiwan tersebut telah bekerja sebagai rakan seorang pencuri.

 

 • Keanu (2016)Related image

Setelah dibuang oleh teman wanitanya, Slacker Rell memperoleh kebahagiaan ketika seekor anak kucing comel muncul di depan pintu. Selepas pencuri tidak berhati perut mencuri kucing itu, Rell merekrut sepupunya Clarence untuk membantunya mendapatkannya. Mereka mengetahui bahawa seorang perompak bernama Cheddar mempunyai kucing itu, dan dia hanya akan memberikannya kembali jika kedua-dua lelaki itu bersetuju untuk bekerja untuknya.

 

 • Cats & Dogs (2001)

Related image

Filem berkaitan kucing dan anjing ini mendedahkan kebenaran tentang perang rahsia berteknologi tinggi yang dilancarkan di kawasan kejiranan dimana manusia tidak menyedarinya lansung iaitu perjuangan abadi antara dua pasukan Kucing dan Anjing yang hebat. Cerita ini mengikuti rancangan Kucing untuk memusnahkan vaksin baru yang, jika dikembangkan, akan memusnahkan semua alahan manusia kepada Anjing, dan usaha Anjing untuk menghentikan Kucing daripada melaksanakan rancangan mereka.

 

 • Cats Don’t Dance (1997)Related image

Di dalam dunia kucing, Danny cuba mencuit masuk ke Hollywood 30-an. Satu-satunya masalahnya adalah bahawa dia adalah kucing dan dia tidak dapat memahami mengapa dia hanya mendapat bahagian watak haiwan. Dia hampir melihat peluangnya dalam kerjaya filem hilang.

 • The Cat In The Hat (2003)

Related image

Filem live-action ini mengisahkan tentang kucing yang bermasalah bernama Cat in the Hat tiba di rumah Sally Walden dan adiknya, Conrad, sementara ibu mereka tiada di rumah. Ikan haiwan peliharaan keluarga itu membantah kehadiran Cat in the Hat tetapi itu tidak menghalang kucing gergasi yang memakai topi itu daripada bergembira di kediamaan mereka, tidak kira berapa banyak kemusnahan yang ditinggalkan di dalamnya.

 

 • Kimi To Boku (2011)

Related image

Mengisahkan seorang pemuda yang pindah ke Tokyo untuk mengejar impiannya menjadi seorang mangaka. Kemudian bertemu dengan seekor anak kucing yang lucu dan memutuskan untuk membawanya dalam menemaninya sepanjang masa.

 

 • The Cat From Outer Space (1978)Image result for The Cat From Outer Space (1978)

UFO terkandas di bumi dan disita oleh kerajaan AS. Juruterbangnya, seekor kucing dengan kolar yang mempunyai kuasa khas, termasuk keupayaan untuk membenarkan kucing untuk berkomunikasi dengan manusia, telah menghindari pihak berkuasa dan memerlukan bantuan seorang lelaki bernama Frank untuk menuntut semula dan memperbaiki kapalnya untuk pulang ke rumah .

 

 • The Three Lives of Thomasina (1964)Related image

Mary McDhui tinggal di sebuah kampung kecil di Scotland bersama ayahnya, Andrew, dan kucing tersayangnya, Thomasina. Apabila Thomasina cedera, hati Mary remuk. Tanpa pengetahuan kepada McDhuis, Thomasina berjaya diselamatkan oleh Lori, seorang wanita yang merawat kucing kembali sihat. Tetapi memori Thomasina hilang, dan ia akan mengambil keajaiban untuk menyatukan kembali Mary dengan haiwan kesayangannya.

 

 • A Street Cat Named Bob (2016)Related image

Seekor kucing oren yang sesat mengubah kehidupan James Bowen, seorang pemuzik jalanan yang tiada tempat tinggal dan penagih dadah yang sedang pulih.

 

 • Grumpy Cat’s Worst Christmas Ever (2014)Related image

Kitty yang kental membantu seorang gadis kecil mencari semangat untuk menyambut Krismas, dalam pengembaraan percutian.

 

 • Nine Lives (2016)Image result for Nine Lives (2016)

Tom Brand adalah seorang jutawan yang menjadi ketagih berkerja sehingga menjauhkan dirinya dari isterinya, Lara dan anak perempuannya, Rebecca. Satu hari, Brand ingin membeli hadiah untuk ulang tahun Rebecca yang ke-11. Brand membeli kucing yang kelihatan tidak berbahaya dari kedai haiwan misterius. Tiba-tiba, satu pelik peristiwa aneh menukar badan Brand di dalam tubuh haiwan itu. Pemilik kedai memberitahu dia bahawa dia mempunyai satu minggu untuk menyambung semula hubungan keluarganya, atau dia perlu hidup sepanjang hari sebagai kucing yang comel dan berbulu bernama Mr Fuzzypants.

 

 • Rent-a-cat (2012)

Related image

Seorang wanita menjalankan perkhidmatan sewa-kucing untuk menyediakan sahabat kepada manusia yang didalam kesunyian.

 

 • If Cats Disapeared From the World (2016)Related image

Seorang penyampai surat yang diserang tumor otak membuat perjanjian dengan syaitan untuk memadamkan benda-benda dari dunia sebagai pertukaran untuk kehidupannya yang berpanjangan.

 

 • Oliver & Company (1988)

Image result for Oliver & Company

Dalam kisah animasi klasik “Oliver Twist” ini, Oliver adalah anak kucing yatim piatu yang diambil oleh sekumpulan pencuri anjing, yang diketuai oleh Dodger canine dan dimiliki oleh Fagin. Semasa di New York City, Oliver dibela oleh seorang gadis kaya, Jenny dan mendarat di jalan mudah.

 

 • The Adventures of Milo and Otis (1986)Related image

Seekor kucing dan seekor anjing menemui pasangan selepas tersesat dari ladang mereka di Jepun.

 

 • Stuart Little (1999)Related image

Apabila keluarga Littles pergi ke rumah anak yatim untuk mendapatkan ahli keluarga baru, tikus muda yang menawan bernama Stuart dipilih. Walaupun George pada awalnya tidak menyukai saudara barunya, kucing keluarga, Snowbell, lebih kurang bersemangat untuk mempunyai tikus sebagai “tuan” dan merancang untuk menyingkirkannya. Stuart bertekad untuk menghadapi mereka dengan banyak memancing, cinta dan keberanian yang dapat dia kumpulkan. Dengan berbuat demikian, dia menunjukkan keluarga baru yang dikasihi bahawa perkara-perkara hebat dapat benar-benar datang dalam pakej kecil.

 

Adakah senarai filem berkaitan kucing ini dapat membantu anda daripada memeningkan kepala untuk memilih filem yang sesuai untuk penggemar-penggemar kucing?

Adakah senarai filem berkaitan kucing ini dapat memberi idea aktiviti pada anda untuk menghabiskan masa pada hari cuti nanti?

Jika ya, maka selain daripada senarai filem berkaitan kucing, lihat lagi beberapa senarai filem yang telah disediakan di Buka Panggung!