Image result for woman archerMenjadi seorang perempuan tidak menghalang kita untuk mahir dalam memanah dan aktiviti lasak yang lain. Memanah adalah satu seni yang sesuai pada perempuan yang ingin memiliki senjata ada zaman dahulu. Ingin melihat contoh pemanah perempuan? Mari lihat filem-filem ini.

  • Puteri Merida – Brave

Related image

Disney Pixar kali ini tidak mencipta watak puteri yang lemah lembut dan perlukan puteranya untuk menyelamatkannya! Puteri Merida yang berambut oren dan minat memanah serta seorang yang suka menjelajah telah membuatkan kanak-kanak perempuan kini cenderung meminati sukan dan aktiviti lasak!

Sinopsis : Puteri Merida (Kelly Macdonald), anak perempuan yang berani adalah seorang pemanah mahir yang ingin mengukir jalan hidupnya sendiri. Perdebatannya terhadap tradisi lama menimbulkan kebencian terhadap para pemimpin Highland dan menyebabkan kekacauan di dalam kerajaan. Merida mencari bantuan daripada ahli sihir (Julie Walters), yang memberikan sumpahan yang malang. Sekarang, Merida mesti menemui makna sebenar keberanian dan membatalkan sumpahan sebelum terlambat.

 

  • Katniss Everdeen – The Hunger Games Image result for hunger games katniss

Jennifer Lawrence telah membuktikan wanita boleh menjadi seorang pemanah yang handal di dalam filem siri Hunger Games. Jennifer dilatih hampir setiap hari oleh pemanah Olimpik Amerika Syarikat Khatuna Lorig,  dengan menembak 100 anak panah sehari supaya dirinya dapat mendalami watak Katniss Everdeen yang boleh mengayakan pelbagai gaya menarik dan unik ketika memanah. Jika anda mahu lihat kehebatan Katniss, Google “Katniss’ apple shot.”

Sinopsis : Katniss Everdeen, berusia 16 tahun berasal dari salah satu daerah termiskin, Daerah 12 di Panem, di mana setiap Daerah mesti menyediakan dua remaja untuk melawan orang lain sehingga mati dalam Hunger Games tahunan. Katniss secara sukarela menawar dirinya selepas adiknya Primrose dipilih secara rawak.

 

  • Susan Pevensie – The Chronicles of Narnia

Image result for narnia susan

Susan Pevensie (Anna Popplewell), seorang pandai dan ulat buku juga merupakan pemanah berbakat, menggunakan busur dan anak panahnya dalam peperangan walaupun tidak pernah memanah sebelum memasuki Narnia.

Sinopsis : Susan dan tiga adik-beradiknya memasuki almari pakaian di rumah sementara mereka dan telah menemui tanah ajaib Narnia di mana empat mereka ditakdirkan untuk menjadi raja dan permaisuri. Susan diberi busur dan anak panah apabila mereka bertemu Santa Claus di Narnia untuk mempertahankan kerajaan mereka.

  • Abigail Whistler – Blade: Trinity Image result for blade trinity abigail

Pada tahun 2004, Blade: Trinity kami diperkenalkan kepada Abigail (Jessica Biel), anak perempuan mentor dan pakar teknologi Blade Whistler yang lasak dan berjuang bersama-sama lelaki untuk menumpaskan vampire. Di samping busurnya, Jessica Biel mempunyai senjata-senjata yang hebat dan unik.

Sinopsis : Perang antara manusia dan Vampire terus berlanjut, tetapi harapan terbaik manusia, pejuang hibrida manusia-vampir Blade, telah dituduh untuk pembunuhan yang tak terhitung jumlahnya. Sekarang Blade mesti bersaing dengan pemburu vampire penyangak untuk menyelamatkan umat manusia.

  • Guinevere – King Arthur (2004)

Related image

Anak perempuan Merlin, Guinevere (Keira Knightley) amat mempersonakan ketika dia menggunakan busur dan panahnya.

Sinopsis : Arthur (Clive Owen), seorang pegawai berkuda di tentera Rom mempertahankan Tembok Hadrian daripada orang-orang Inggeris yang memberontak. Dia dan tenteranya kemudian ditugaskan untuk misi yang berisiko untuk menyelamatkan keluarga Romawi Marius Honorius.

  • Park Nam Joo – The Host (2006)

Image result for Park Nam-joo, The Host (2006)

Pemanah Olimpik Park Nam-joo (Bae Doona) menembak anak panah pada seekor binatang mutan yang lapar dalam usaha menyelamatkan anak buah perempuannya berusia 13 tahun.

Sinopsis : Tentera Amerika yang cuai telah membuang bahan kimia ke Han River Korea Selatan. Beberapa tahun kemudian, seekor makhluk muncul dari perairan yang tercemar. Ketika makhluk itu menculik anak perempuan mereka (Ah-sung Ko), penjual (Song Kang-ho) dan keluarganya memutuskan bahawa mereka adalah satu-satunya yang dapat menyelamatkannya.

  • Neytiri te Tskaha Mo’at’ite – Avatar (2009)Image result for Neytiri te Tskaha Mo'at’ite, Avatar (2009)

Setelah menyelamatkan Jake Scully dari sekumpulan viperwolves, Neytiri (Zoe Saldana) mengajar Jake menggunakan busur dan anak panah. Walaupun hebat, dia tidak membunuh kecuali jika perlu. Dan itu sangat mengagumkan!

Sinopsis : Sebuah marin paraplegic yang dihantar ke Pandora bulan untuk misi unik menjadi keliru antara mengikut perintah atau ingin melindungi dunia Pandora yang dia rasa adalah rumahnya.

  • Serafina Pekkala – The Golden Compass (2007)Related image

Apa lagi lebih hebat dari Ratu Sihir yang terbang di udara dengan busur dan anak panah di tangan? Serafina Pekkala (Eva Green), memainkan peranan penting dalam menyelamatkan kanak-kanak dari kuasa jahat Marisa Coulter.

Sinopsis : Lyra Belacqua (Dakota Blue Richards) hidup di dunia di mana manusia mempunyai binatang sebagai sahabat seumur hidup yang disebut daemon. Namun ramai kanak-kanak diculik oleh makhluk-makhluk yang dikenali sebagai Gobblers. Lyra bersumpah untuk menyelamatkan sahabatnya, Roger, selepas dia juga hilang. Dia dan daemonnya, suku pelaut, penyihir, beruang ais dan penembak Texas berusaha untuk menyelamatkan Roger dan menyelamatkan dunia.

  • Hanna – Hanna (2011)Image result for hanna bow

Hanna (Saoirse Ronan) adalah seorang pembunuh berusia 16 tahun dengan mata biru terang, berambut perang, dan kecil tubuh badannya. Tidak percaya bahawa gadis kecil ini boleh mengambil nyawa seseorang dengan hanya anak panah? Lihat filem ini!

Sinopsis : Seorang gadis berumur enam belas tahun yang dibesarkan oleh bapanya untuk menjadi pembunuh upahan yang sempurna dihantar ke misi di seluruh Eropah, dikesan oleh ejen perisik yang kejam.

 

(Gambar melalui Google, and Wikipedia)